Om Fjärde Scenen

Image removed.

Fjärde Scenen är ett digitalt rum för experiment, konstnärlig utveckling och global öppenhet. Folkteatern kommer både att producera och beställa scenkonst skräddarsydd för denna scen.

Vi vill låta olika konstnärliga områden mötas, som en förlängning av det som sker på våra andra scener. Förutom att synergier från teaterns ordinarie verksamhet kommer att skapa innehåll till Fjärde Scenen kommer vi att uppsöka internationella konstnärer, regissörer, aktivister, artister och andra som av olika anledningar inte kan resa eller uppföra sina verk på en fysisk scen, av politiska eller ekonomiska skäl. Genom att vara baserad på Folkteaterns hemsida kan vi geografiskt sett nå hur långt som helst, enkelt och tillgängligt. Ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs konsthall och Regionteater Väst.

- Vi vill låta olika konstnärliga områden mötas på ett naturligt sätt, som en förlängning av det som sker på teaterns fysiska scener. Genom att vara baserad på Folkteaterns hemsida når vi en geografiskt sett bredare publik, och kan besökas även internationellt på ett enkelt och tillgängligt sätt. Men vi kan också samarbeta med konstnärer, regissörer, aktivister, artister och andra som inte kan resa eller uppföra sina verk på en fysisk scen, av till exempel politiska eller ekonomiska skäl, förklarar Joachim Nordwall, curator för Fjärde Scenen.

Först ut på Fjärde Scenen var Folkteaterns skådespelare Evin Ahmads film, En dag ska jag bygga ett slott av pengar som är en förlängning av den hyllade debutboken med samma namn. Filmen och därmed Fjärde Scenen hade premiär den 27 september 2017. 

Nästa verk i vårt digitala rum var How Pure is The Journey? av Nadine Byrne. Nadine Byrne är inspirerad av 1960-talets psykedelia, rituella verksamheter, den brittiska industriscenen, naturtro och ockultism. Verket lanserades den 16 februari 2018. 

Det senaste verket It Is Said That No King Is A King When A Child Is Watching av och med Leif Elggren
är ett performance som innehåller teman som Leif Elggren har arbetat med under hela sin karriär egentligen. Här finns mycket, men också litet beroende på vilken ingång man har och hur man väljer att möta verket. Där ligger mycket av kvalitén i hans verk, det är konst som har flera ansikten, nivåer och ingångar. Fjärde Scenen är stolt över att samarbeta med en av landets främsta! Premiärvisning 25 maj 2018.